Stel, u heeft een kunstgebit, oftewel een gebitsprothese nodig. Dan wilt u natuurlijk weten wat de kosten van een kunstgebit zijn, en terecht! Op veel websites wordt gesproken over de ‘vermoedelijke’ kosten, maar eigenlijk staat het nergens in klare mensentaal beschreven. Het is ondoorzichtig.
Wat betaalt de zorgverzekeraar en wat betaalt u zelf? Hier leest u alles over de kosten van een kunstgebit in 2020. Tot slot vindt u nog een paar waardevolle tips om geld te besparen op de aanschaf van een kunstgebit.
Wat zijn de gemiddelde kosten van een kunstgebit?
Een kunstgebit kost tussen de 900 en 1300 euro. De prijs is onder andere afhankelijk van de materiaalkeuze van het kunstgebit en natuurlijk van uw wensen . Hieronder volgt een indicatie van diverse kosten:
- Gemiddelde kosten kunstgebit voor bovenkaak: 600
- Gemiddelde kosten kunstgebit voor onderkaak: 650
- Gemiddelde kosten volledige gebitsprothese (boven- en onderkaak): 1250
Aanschaf van een nieuw kunstgebit, wat vergoedt de zorgverzekeraar?
Vanuit de basisverzekering wordt in bijna alle gevallen 75% van uw kunstgebit vergoed. De overige 25% kunt u vergoed krijgen vanuit een aanvullende verzekering. De hoogte hiervan is afhankelijk van waar u bent verzekerd.
Vanuit de basisverzekering geldt er een eigen risico. In 2020 is het eigen risico 385 euro. Wat u vergoed krijgt is afhankelijk van het restant van uw eigen risico.
*Vergoeding van de eigen bijdrage is vaak volledig maar verschilt per zorgverzekering.
Wat kost een kunstgebit op implantaten?
Een kunstgebit/gebitsprothese op implantaten kost tussen de 2000 en 2500 euro.
Let op: Moeten er tanden getrokken worden voordat uw kunstgebit kan worden geplaatst? Dan moet u zich hiervoor in de meeste gevallen aanvullend verzekeren.
Wat kost de reparatie van mijn kunstgebit?
Een reparatie of ‘rebasen’ van een kunstgebit komt geregeld voor. De kosten voor een reparatie zijn uiteraard afhankelijk van de werkzaamheden. Dat klinkt misschien wat vaag maar uit ervaring weten we dat de gemiddelde reparatie tussen de 60 en 100 euro kost. Vanuit de basisverzekering worden reparaties 90% vergoed.
Kunstgebit op afbetaling
Wat als u een nieuw kunstgebit nodig heeft maar niet in één keer kan betalen? Wees gerust, u bent niet de enige die de kosten niet direct voor eigen rekening wilt nemen. Tandprothetische Praktijk Westhof heeft hiervoor oplossingen beschikbaar. U kunt bijvoorbeeld in termijnen betalen doordat we gebruik maken van een factoringbedrijf. Ook is de betalingstermijn voor uw gemak opgerekt tot 30 dagen.
Tips bij aanschaf van uw kunstgebit
Wanneer u geen aanvullende tandartsverzekering hebt, en er verder geen aanspraak is gemaakt op de basisverzekering dit jaar kunnen de kosten aanzienlijk oplopen.
- Tip 1: Probeer zoveel mogelijk uw basiszorg kosten in één jaar te laten vallen, zie ook het rekenvoorbeeld.
- Tip 2: Vraag altijd om een begroting en bespreek dit eventueel met uw zorgverzekeraar.
- Tip 3: Bent u aanvullend verzekerd? Vraag aan uw zorgverzekeraar hoe hoog de vergoeding van de eigen bijdrage is.