Spuug is niet vies: spuug hebben we nodig want zonder spuug zijn de dagelijkse gewone zaken zoals het eten een heel groot probleem.
Spuug is speeksel dat in onze mondholte aanwezig is. We merken pas echt hoe belangrijk speeksel is wanneer de speekselklieren geen speeksel meer maken (of kunnen maken) en we daardoor een droge mond krijgen.
De speekselklieren produceren ongeveer een halve tot anderhalve liter speeksel per dag en zitten onder onze tong en in de wangen, vlakbij de oren. Er wordt gedacht dat speeksel alleen maar een rol speelt bij het eten. Dat is gedeeltelijk waar. Er zijn namelijk nog veel meer belangrijke functies van speeksel.
- Speeksel beschermt ons slijmvlies tegen beschadigingen.
- Speeksel beschermt onze tanden en kiezen tegen zuuraanvallen.
- Speeksel zorgt ervoor dat onze mondholte wordt gespoeld.
- Speeksel zorgt ervoor dat schadelijke bacteriën niet de overhand kunnen krijgen.
“Het water loopt mij in de mond”. Dat ‘water’ zorgt er onder andere voor dat we smaak hebben, dat we kunnen proeven, dat we het voedsel kunnen kauwen tot een mooie bal om het daarna door te slikken. We kunnen onze wonden likken vanwege de heilzame, genezende werking van speeksel.
Dieren likken niet voor niets hun wonden. Aan speeksel worden helende eigenschappen toegeschreven. In speeksel zitten vele stoffen die wondgenezing kunnen bevorderen. Ons speeksel is onmisbaar!
Hebben we een gebitsprothese dan is het wonderbaarlijk dat we een gebitsprothese in de mond kunnen dragen. De gebitsprothese blijft aan de kaken “kleven” door ons speeksel. Het is een soort lijm. De samenstelling van ons speeksel kan per uur of per dag verschillen.
Op het ene moment zit de gebitsprothese wat vaster dan de andere keer. Uiteraard is de pasvorm van de gebitsprothese en hoe de gebitsprothese is gemaakt, ook heel bepalend of deze blijft ‘zitten ‘.
Het komt helaas voor dat we te weinig of géén speeksel hebben. We hebben dan een droge mond (Xerostomie) en dat voelt als een uitgedroogde harde rivierbedding aan. Dat veroorzaakt veel ongemak. Sommige mensen klagen over een droog en branderig gevoel, anderen krijgen ernstige problemen met eten, slikken en spreken. En een gebitsprothese dragen is dan bijna onmogelijk.
Het slijmvlies, het tandvlees raakt ontstoken, we krijgen pijn. *
Anders dan te weinig of geen speeksel, is tevéél speeksel. We gaan kwijlen of we praten “met consumptie”. Hier lijkt het alsof we teveel speeksel hebben, maar dat is niet zo. De samenstelling van het speeksel verandert. Het wordt waterig. *
Het is zo ontzettend belangrijk de gebitsprothese regelmatig (1 keer per jaar) door een specialist (tandprotheticus Westhof) te laten controleren. Niet alleen wordt de gebitsprothese gecontroleerd, maar ook de gehele mondholte.
Zorg dus goed voor jezelf en je mondholte! Behalve goede voeding is een goede mondhygiëne een must. En drink genoeg water. Roken is superslecht, zoenen is juist heel goed…
Spuug is onmisbaar, spuug zat is heerlijk ……..
- Hoe een droge mond (xerostomie) ontstaat, wat de gevolgen zijn van een droge mond en wat we er aan kunnen doen, is een verhaal apart. Neem daarover contact met mij op.
- Kijk ook op internet met als zoekterm : www.speekselcentrum.nl of xerostomie, droge mond of mondbranden.
- Waardoor ontstaat waterig speeksel ? Neem hiervoor ook contact met mij op.